Wanneer mag je overstappen van energie?

By 4 december 2015 Energie No Comments
overstappen energie

Wanneer mag je overstappen van energie?

Je energiecontract loopt af en je bent op zoek naar een nieuwe energieleverancier. Maar wanneer mag je eigenlijk overstappen?

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen wat voor energiecontract je momenteel hebt bij je huidige energieleverancier. Er zijn twee soorten energiecontracten: vast en variabel. Bij een vast contract zit je, zoals de naam al zegt, vast aan een bepaalde einddatum. Een variabel contract daarentegen biedt de mogelijk om maandelijks op te zeggen, dus overstappen kan al door op te zeggen binnen de wettelijke opzegtermijn van 30 dagen.

Overstappen met een vast contract

Bij een vast contract ben je voor een bepaalde duur een contract aangegaan. Stap je zomaar over, dan is er sprake van contractbreuk en zal je een opzegvergoeding moeten betalen. Deze vergoeding geldt per productgroep (oftewel, twee vergoedingen indien je gas én stroom hebt) en verschilt in hoogte per energieleverancier. Vergoedingen kunnen variëren van €50 en €125, stap dus niet zomaar over! Wil je kosten wat het kost toch overstappen? Dan is er nog een lichtpuntje. Sommige energieleveranciers betalen namelijk de vergoeding wanneer je een nieuw vast contract aangaat voor meerdere jaren.

Overstappen per energieleverancier

Dan nu het belangrijkste, wanneer mag ik dan wél overstappen? Dat kan wanneer je contract afloopt en hangt af van je nieuwe energieleverancier. Bij Essent mag je bijvoorbeeld 6 maanden voorafgaand de beëindiging van je huidige energiecontract. De levering start dan na de beëindiging van je huidige contract.

Een overzicht van een aantal energieleveranciers*:

Essent : 6 maanden
energiedirect.nl: 75 dagen
Qurrent: 6 maanden
Anode Energie: 2 maanden
Huismerk Energie: 6 maanden

* mogelijkheid tot overstappen voorafgaand de beëindiging van je huidige energiecontract.

Overstappen van energie bij DealDirect

Bij DealDirect kan je ook zorgeloos overstappen van energie. Wij hebben een unieke samenwerking met Essent en energiedirect.nl, waarbij je een gratis welkomstgeschenk ontvangt wanneer je overstapt. Je geniet van exact dezelfde tarieven en wordt direct klant van één van deze energieleveranciers. Profiteer nu en stap bijvoorbeeld over met één van onze tablet aanbiedingen.