Met deze tips bespaar je gemakkelijk op energie

By 22 december 2015 Energie No Comments
Bespaar op Energie

Met deze tips bespaar je gemakkelijk op energie

Voor veel huishoudens is het even schrikken als de energierekening op de deurmat valt. Het verbruik lijkt iedere keer weer hoger te liggen. Gelukkig valt er heel wat te besparen. Hoe kun je eigenlijk energie besparen?

Koop energiezuinige apparaten

Het begint al bij de aanschaf van een elektrisch apparaat. Tegenwoordig moeten de meeste apparaten een energielabel hebben. Dat label geeft aan hoe zuinig het apparaat omgaat met elektriciteit. Uiteraard heeft energielabel A+++ de voorkeur. Dat is het zuinigst van het zuinigst. Vaak zijn apparaten met dit label iets duurder in de aanschaf, maar ze verdienen zichzelf aanzienlijk terug.

Zeker bij zogenaamde ‘energieslurpers’ zal deze tip helpen. Een oude koelkast is een goed voorbeeld van een energieslurper. Vroeger werd er nog niet zo gekeken naar het energieverbruik. Daarnaast kan het zijn dat de koelkast warmte binnenlaat, waardoor deze harder moet werken om de producten die er in liggen koel te houden.

Tijd voor een waterbesparende douchekop?

De helft van de Nederlandse huishoudens gebruikt een zogeheten ‘spaardouche’. Dat betekent tegelijkertijd ook dat de andere helft dat nog niet doet. Een waterbesparende douchekop doucht net zo fijn als een grote douchekop met veel kracht. Maar de waterbesparende variant levert wel een besparing van 20 procent op.

Gezinnen met een regendouche (een extra grote douchekop) kunnen het water- en energieverbruik zelfs met de helft verlagen. Wie twijfelt over de douchekop kan een simpele test doen. Zet een emmer water in de douche en laat de douche een minuut stromen. Zit er na een minuut meer dan 7 liter water in de emmer? Dan is het zeker geen spaardouche en doe je er goed aan de douchekop te vervangen.

Bespaar op Energie

Isoleer het huis

Door je huis te isoleren, kan er minder warmte ontsnappen via ramen en muren, het dak en de vloer. De verwarming hoeft zo minder hard te stoken. Het is eenmalig een investering, maar het loont altijd. Als je jaarlijkse gasverbruik halveert, kan je energierekening met wel 620 euro per jaar verminderd worden. Vooral in oudere huizen valt een grote winst te behalen. Soms wordt er wel 2200 kubieke meter verbruikt, terwijl er slechts 700 kubieke meter gas nodig is.

Let bij het isoleren van het huis vooral op het bouwjaar. Huizen van voor 1976 zijn nauwelijks geïsoleerd. Vraag na bij de gemeente of de woningbouwvereniging of er al een vorm van isolatie is aangebracht. Vooral het dak, de gevel, de bodem van de kruipruimte en de ramen moeten goed geïsoleerd zijn. Het is verstandig een deskundige in de arm te nemen.

Sluipverbruik

Veel apparaten staan de helft van de tijd in stand by. De meeste Nederlanders hebben een aantal smartphones, tablets en flatscreens in huis. Juist op deze apparaten valt een flinke besparing te behalen.

Het is verstandig af en toe even op de smartphone te kijken of deze al opgeladen is. Is de smartphone volledig opgeladen? Dan kan de stekker uit het stop contact. De lader wordt namelijk warm en verbruikt stroom zolang deze in het stopcontact zit. Dat geldt ook voor veel andere apparaten, zoals de televisie, dvd-speler of Wii. Het is het handigst om deze apparaten aan te sluiten een stopcontact met een aan/uit-knop. De apparaten verbruiken dan tegelijk geen energie meer. Bij Android toestellen kun je applicaties installeren om het energiegebruik te verminderen.

Overstappen

Heb je al deze tips doorlopen? Dan ben je al aardig op de goede weg. Echt besparen op je energierekening kun je doen door over te stappen naar een andere leverancier. Voordat je overstapt, is het nuttig eerst de kleine lettertjes te lezen. Dan kun je vele honderden euro’s besparen. Bekijk hier onze energie aanbiedingen.