Klimaatconferentie Parijs 2015

By 2 december 2015 Energie No Comments
klimaattop parijs

De Klimaatconferentie Parijs 2015: wat is precies de bedoeling?

Op 30 november 2015 is in de wereldstad Parijs de jaarlijkse Klimaatconferentie voor de 21e keer van start gegaan. De conferentie, officieel de United Nations Climate Change Conference, is de 11e sessie sinds het Verdrag van Kyoto uit 1997. Met dit verdrag zijn de industrielanden overeengekomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Echter is het verdrag aflopend, en daarom moet er een nieuw klimaatakkoord komen die 2020 in moet gaan. Dit is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Enerzijds is er kritiek dat er nog steeds te weinig actie wordt ondernomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en anderzijds zou teveel vermindering leiden tot ongewenste afname van de economische groei.

Doelstellingen van Parijs

De belangrijkste doelstelling van Parijs is het komen tot een nieuw klimaatakkoord. Staatshoofden en regeringsleiders hebben op 30 november een toespraak gehouden, waarna zij de volgende dag weer naar huis zijn gegaan. Zij maakten plaats voor de onderhandelaars van alle landen, die twee weken lang gaan vergaderen en onderhandelen.

De rol van Nederland

De gezamenlijke Europese inzet voor Parijs is 40 procent minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van het Kyoto-protocol in 1990. Premier Mark Rutte maakte tijdens zijn speech maakte Rutte bekend dat Nederland de CO2 uitstoot ook met 40% zal reduceren. Sharon Dijksma, staatsecretaris van milieu, zegt dat Nederland veel doet op het gebied van klimaatbeheersing. Dijksma: “Kijk naar hoe wij omgaan met de recycling van ons afval. Op het gebied van innovatie loopt Nederland voorop.”

Wat kan jij doen?

Wil jij ook meedragen aan beter milieu? Neem dan wat vaker de fiets, kies voor spaarlampen of stap over naar groene energie. Voor laatstgenoemde kan je meteen terecht bij DealDirect, aangezien al onze energie aanbiedingen groen zijn. Energie van energiedirect.nl is bijvoorbeeld 100% opgewekt uit wind en heeft dus geen C02 uitstoot. Ook Essent is groen, ze zijn namelijk de grootste product van groene stroom in Nederland. Of vergelijk energieleveranciers.